Sunday, January 30, 2022

Struktur för en uppsats

Struktur för en uppsats



Ett examensarbete är en mening som sammanfattar det centrala i din uppsats eller uppsats. Måste jag hålla mig till min uppsats när jag skriver? Hur jämför och kontrasterar jag på ett strukturerat sätt? Scribbr är specialiserat på att redigera studierelaterade dokument. Struktur för en uppsats det gör det, uppsatsen kommer att sakna balans och kan läsas som enbart sammanfattning eller beskrivning. Vill du kontakta oss direkt? Målet med en retorisk analys är att förklara effekten ett skrift eller oratorium har på sin publik, hur framgångsrikt det är, struktur för en uppsats, och de enheter och tilltal som den använder för att uppnå sina mål.





Hjälp och råd



Att skriva en akademisk uppsats innebär att forma en sammanhängande uppsättning idéer till ett argument. Eftersom uppsatser i huvudsak är linjära – de erbjuder en idé i taget – måste de presentera sina idéer i den ordning som är mest meningsfull för en läsare. Att framgångsrikt strukturera en uppsats innebär att ta hänsyn till en läsares logik. Fokus för en sådan uppsats förutsäger dess struktur. Det dikterar vilken information läsarna behöver känna till och i vilken ordning de behöver ta emot den. Således är din uppsatsstruktur nödvändigtvis unik för det huvudsakliga påståendet du gör. Även om det finns riktlinjer för att konstruera vissa klassiska essätyper, t.ex. Svara på frågor: Delarna av en uppsats. En typisk uppsats innehåller många olika typer av information, ofta placerad i specialiserade delar eller avsnitt. Även korta uppsatser utför flera olika operationer: introducera argumentet, analysera data, lyfta motargument, avsluta.


Inledningar och slutsatser har fasta platser, men andra delar inte. Motargument, till exempel, kan förekomma i ett stycke, struktur för en uppsats, som en fristående sektion, som en del av början, struktur för en uppsats, eller innan slutet. Bakgrundsmaterial historiskt sammanhang eller biografisk information, en sammanfattning av relevant teori eller kritik, definitionen struktur för en uppsats en nyckelterm förekommer ofta i början av uppsatsen, mellan inledningen och det första analytiska avsnittet, men kan också förekomma nära början av det specifika avsnitt som det är relevant för.


Det är bra att tänka på de olika uppsatsavsnitten som svar på en rad frågor som din läsare kan ställa när de möter din avhandling. Läsare bör ha frågor. Om de inte gör det är din avhandling med största sannolikhet helt enkelt en observation av fakta, struktur för en uppsats, inte ett påstående som kan diskuteras. För att svara på frågan måste du undersöka struktur för en uppsats bevis, vilket visar sanningen i ditt påstående. Det här avsnittet "vad" eller "demonstration" kommer tidigt i uppsatsen, ofta direkt efter introduktionen. Eftersom du i huvudsak rapporterar vad du har observerat, är detta den del du kanske har mest att göra struktur för en uppsats om när du först börjar skriva. Men var förvarnad: det bör inte ta upp mycket mer än en struktur för en uppsats ofta mycket mindre av din färdiga uppsats.


Om den gör det kommer uppsatsen att sakna balans och kan läsas som enbart sammanfattning eller beskrivning. Motsvarande fråga är "hur": Hur klarar avhandlingen utmaningen med ett motargument? Hur påverkar introduktionen av nytt material – ett nytt sätt att se på bevisen, en annan uppsättning källor – påståendena du gör? Vanligtvis kommer en uppsats att innehålla minst en "hur"-del. Kalla det "komplikation" eftersom du svarar på en läsares komplicerade frågor. Det här avsnittet kommer vanligtvis efter "vad", men kom ihåg att en uppsats kan komplicera dess argument flera gånger beroende på dess längd, och att motargumentet ensamt kan förekomma nästan var som helst i en uppsats. Den här frågan tar upp de större konsekvenserna av din avhandling.


Det låter dina läsare förstå din uppsats i ett större sammanhang. När du svarar "varför", förklarar din uppsats sin egen betydelse. Även om du kanske gestikulerar den här frågan i din introduktion, hör det fullständigaste svaret på den i slutet av din uppsats, struktur för en uppsats. Om du utelämnar den kommer dina läsare att uppleva din uppsats som oavslutad – eller ännu värre, struktur för en uppsats, som meningslös eller isolerad, struktur för en uppsats. Kartläggning av en uppsats. Att strukturera din uppsats enligt en läsares logik innebär att granska din avhandling och förutse vad en läsare behöver struktur för en uppsats vet, och i vilken ordning, för att förstå och övertygas av ditt argument när det utvecklas.


Det enklaste sättet att göra detta är att kartlägga uppsatsens idéer via en skriftlig berättelse. En sådan redogörelse kommer att ge dig en preliminär redogörelse för dina idéer och gör att du kan påminna dig själv varje gång om läsarens behov för att förstå din idé. Essäkartor ber dig att förutsäga var din läsare kommer att förvänta sig bakgrundsinformation, motargument, noggrann analys av en primär källa eller en vändning till sekundärt källmaterial. Uppsatskartor handlar inte så mycket om stycken som om delar av en uppsats. De förutser de stora argumenterande rörelserna du förväntar dig att din uppsats ska göra.


Testa att göra din karta så här:. Din karta bör naturligtvis ta dig igenom några preliminära svar på de grundläggande frågorna om vad, struktur för en uppsats, hur och varför. Det är inte ett kontrakt, struktur för en uppsats, dock - ordningen som idéerna visas i är inte stel. Uppsatskartor är flexibla; de utvecklas med dina idéer. Tecken på problem. En vanlig strukturell brist i högskoleuppsatser är "genomgången" även märkt "sammanfattning" eller "beskrivning". Struktur för en uppsats essäer följer strukturen i sina källor snarare än att fastställa sina egna. Sådana essäer har i allmänhet en beskrivande tes snarare än en argumenterande.


Var försiktig med punkt struktur för en uppsats som leder till "tid"-ord "först", "nästa", "efter", "då" eller "listar" ord "också", "en annan", "utöver". Även om de inte alltid signalerar problem, indikerar dessa styckeöppnare ofta att en uppsatss avhandling och struktur behöver arbeta: de föreslår att uppsatsen helt enkelt återger källtextens kronologi när det gäller tidsord: först händer detta, sedan att, och efteråt en annan sak. eller bara listar exempel efter exempel "Dessutom indikerar användningen av färg ett annat sätt som målningen skiljer mellan gott och ont".


CopyrightElizabeth Abrams, för Writing Center vid Harvard University. Hoppa till huvudinnehållet. Huvudmeny Utility Menysökning. Harvard College Writing Program HARVARD. Vanliga frågor Boka ett möte Skrivresurser Engelsk grammatik- och språklärare Institutionsskrivande stipendiater Skrivresurser Skrivråd: The Barker Underground-bloggen Möt lärarna! Kontakta oss. Svara på frågor: Delarna av en uppsats En typisk uppsats innehåller många olika typer av information, ofta placerad i specialiserade delar eller avsnitt. Kartlägga en uppsats Att strukturera din uppsats enligt en läsares logik innebär att granska din avhandling och förutse vad en läsare behöver veta, och i vilken ordningsföljd, för att förstå och övertygas av ditt argument när det utvecklas. Försök att göra din karta så här: Ange din avhandling i en mening eller två, skriv sedan en annan mening som säger varför det är viktigt att göra det påståendet.


Ange, med andra ord, vad struktur för en uppsats läsaren kan lära sig genom att utforska påståendet med dig. Här förutser du ditt svar på "varför"-frågan som du så småningom kommer att konkretisera i din slutsats. Börja din nästa mening så här: "För att bli övertygad av mitt påstående är det första en läsare behöver veta. Detta kommer att börja med att svara på "vad"-frågan. Alternativt kan du upptäcka att det första din läsare behöver veta är lite bakgrundsinformation. Börja var och en av följande meningar så här: "Nästa sak som min läsare behöver veta är.


Fortsätt tills du har kartlagt din uppsats. Tecken på problem En vanlig strukturell brist i högskoleuppsatser är "genomgången" även märkt "sammanfattning" eller "beskrivning". Skrivresurser Strategier för att skriva uppsats Hur man läser en uppgift Hur man gör en närläsning Utveckla en avhandling som beskriver ämnessatser och skyltar Övergång: Se upp för kardborreband Hur man skriver en jämförande analys Avsluta uppsatsen: Slutsatser Korta guider till att skriva i disciplinerna. Snabblänkar Boka ett möte Drop-in timmar Engelsk grammatik och Struktur för en uppsats Handledare Departmental Writing Fellows Harvard Guide till att använda källor Följ HCWritingCenter. Copyright © Presidenten och stipendiaten vid Harvard College Rapport om intrång i upphovsrätten för digital tillgänglighet.





uppsats om elektroniska medier



Denna struktur har bestått tidens tand av en enkel anledning: den fungerar. Allt börjar här. Det är också här du anger ditt examensarbete. Ett enkelt sätt att skriva ditt examensarbete är att se det som en sammanfattning av din uppsats. När du korrekturläser din färdiga uppsats, se till att din avhandling är tydligt angiven i inledningsstycket. Varje kroppsstycke bör fokusera på ett stödjande argument för din avhandling genom att diskutera relaterad data, innehåll eller händelser. Om detaljerna stöder din avhandling, bör den finnas i din uppsats. Ditt examensarbete är kärnan i din grundläggande uppsatsstruktur, så allt annat i uppsatsen måste relatera till det på något sätt.


Eftersom din läsare nu är bekant med din avhandling, kan sammanfattningen i ditt slutstycke vara mer direkt och avgörande än den i ditt inledningsstycke. På gymnasiet fick du förmodligen lära dig att skriva fem stycken uppsatser. Detta är en solid uppsatsstruktur att arbeta med, men på college har du generellt mer flexibilitet med uppdragslängder och format. Tänk nu på fem det minsta - inte standard - antalet stycken du bör inkludera i dina uppsatser. Det finns några olika sätt att presentera information i en uppsats.


Ofta kommer din uppgift att berätta för dig vilken typ av uppsats du ska skriva, till exempel en kronologisk, jämför och kontrast, eller problem-metoder-lösning uppsats. En kronologisk uppsats guidar läsaren genom en rad händelser. Med den här typen av uppsats introducerar du först ditt ämne och sammanfattar händelseserien i ditt introduktionsstycke. Sedan tar varje kroppsstycke läsaren genom ett nyckelskede i den serien, som kan vara en avgörande strid i historien, en avgörande scen i en roman eller ett kritiskt skede i en rättsprocess. I din slutsats presenterar du slutresultatet av serien du diskuterade och understryker din avhandling med detta resultat.


Det finns några olika sätt att strukturera en jämför-och-kontrast-uppsats. En annan metod är att bara jämföra, där vart och ett av dina kroppsstycken diskuterar en likhet mellan de aktuella ämnena. En expository essä är en vanlig uppgift i gymnasie- och universitetssammansättningsklasser. Det kan tilldelas som kursuppgifter, i klassen eller som en del av ett prov. Ibland kanske du inte blir tillsagd uttryckligen att skriva en uppsats. En expository uppsats är en bred form som varierar i längd beroende på uppdragets omfattning. Expository essäer tilldelas ofta som en skrivövning eller som en del av en tentamen, i vilket fall en fem styckes uppsats med runt ord kan vara lämplig.


Vill du kontakta oss direkt? Inga problem. Vi finns alltid här för dig. Scribbr är specialiserat på att redigera studierelaterade dokument. Vi korrekturläser:. Scribbr Citation Generator är utvecklad med hjälp av CSL-projektet Citation Style Language med öppen källkod. Du kan hitta alla citeringsstilar och lokaler som används i Scribbr Citation Generator i vårt offentligt tillgängliga arkiv på Github. Vanliga frågor Se alla. Hem Vanliga frågor Vad är strukturen i en uppsats? Vad är strukturen för en uppsats?


Vad ingår i en uppsatsavslutning? Hur lång är en uppsatsavslutning? Vad är en uppsats? Vad är en krok? Vad ingår i en uppsatsintroduktion? Relevant bakgrundsinformation som läsaren behöver känna till. Ett examensarbete som presenterar din huvudsakliga poäng eller argument. Vilka är några exempel på ämnesmeningar? Här är tre exempel på ämnesmeningar du kan använda för vart och ett av de tre huvudstyckena: Forskning har visat att köttindustrin har allvarliga miljöpåverkan. Men många växtbaserade livsmedel produceras också på miljöskadliga sätt. Vart tar ämnessatsen vägen i ett stycke? Varför är ämnesmeningar viktiga? Vad är en ämnessats? Varför behöver jag ett examensarbete? Avhandlingsutlåtandet är viktigt i varje akademisk uppsats eller forskningsartikel av två huvudskäl: Det ger din skrivriktning och fokus.


Det ger läsaren en kortfattad sammanfattning av din huvudsakliga poäng. Vart tar avhandlingsförklaringen vägen i en uppsats? Hur kan jag komma med ett examensarbete? Följ dessa tre steg för att komma fram till en avhandling: Ställ en fråga om ditt ämne. Skriv ditt första svar. Utveckla ditt svar och inkludera skäl. Vad är ett examensarbete? Varför är struktur viktigt i en uppsats? Vilken typ av uppsats är vanligast på universitetet? Uppsatser kan presentera argument om alla möjliga olika ämnen. Till exempel: I en litterär analysuppsats kan du argumentera för en specifik tolkning av en text. I en historieuppsats kan du argumentera för vikten av en viss händelse. I en politisk uppsats kan du argumentera för giltigheten av en viss politisk teori.


Hur vet jag vilken typ av uppsats jag ska skriva? Vad är anspråk, stöd och garantier? Vad är logotyper, etos och patos? Vad som räknas som en text för retorisk analys? Måste jag hålla mig till min uppsats när jag skriver? Ska jag använda hela meningar i min uppsatsdisposition? När behöver jag skriva en uppsats? Hur jämför och kontrasterar jag på ett strukturerat sätt? Jämförelser i uppsatser är i allmänhet uppbyggda på ett av två sätt: Den alternerande metoden, där du jämför dina ämnen sida vid sida enligt en specifik aspekt åt gången. Blockmetoden, där man täcker varje ämne för sig i sin helhet. Hur väljer jag motiv att jämföra och kontrastera? När behöver jag jämföra och kontrastera?


Hur kommer jag på ett ämne för min beskrivande uppsats? Hur kommer jag på ett ämne för min berättande uppsats? När skriver jag en berättande uppsats? När skriver jag en argumenterande uppsats? När behöver jag citera källor? När skriver jag en uppsats? Hur lång är en expository uppsats? Fråga vårt team Vill du kontakta oss direkt? E-post info scribbr. Hur hjälper Scribbr elever att ta examen? Vilken typ av dokument korrekturläser Scribbr? Vi korrekturläser: Uppsatser Uppsatser Doktorsavhandlingar Forskningsförslag Personliga uttalanden Antagningsuppsatser Motivationsbrev Rapporter Reflektionsuppsatser Tidskriftsartiklar Capstone-projekt. Vilken teknik använder Scribbr Plagiat Checker?


Vilken citeringsprogramvara använder Scribbr?

No comments:

Post a Comment