Monday, December 20, 2021

Den gula tapeten uppsatsämnen

Den gula tapeten uppsatsämnen



Lexington D. et al. Hämtad 28 juli, de gula tapeterna uppsatsämnen, från HighBeam Research Librarys eb-sida. Mänsklig okunnighet Ociviliserat beteende Ord: Längd: 4 Sidor Dokumenttyp: Terminuppsats: Speciellt Charlotte Perkins Gilmans berättelse The Yellow allpaper har detta tema framträdande, och Virginia oolfs utökade essä A... Perkins ger oss anledningen till att man aldrig får gå tillbaka: förnuft. Kan inte säga att jag inte håller med honom -- så jag antar att den här gula tapetgalna damen inte hade det så bra, för alla hennes pengar.





Uppsatsämne 1



Yellow Wallpaper är en novell av Charlotte Perkins Gilman som först publicerades i Berättelsen berör teman som patriarkat, kvinnohat, identitet, rösträttslöshet och psykisk ohälsa. Berättad ur en förstapersons berättares perspektiv får läsaren en inblick i patriarkatets effekt på enskilda kvinnor och på kvinnor kollektivt. Berättelsen börjar när berättaren och hennes man John tillbringar sommaren i ett semesterhus. Berättaren medger att hon har "tillfällig nervös depression", men att hennes man, trots att han är läkare, inte känner igen att hon är sjuk. Istället anser han att hans fru helt enkelt ska avstå från allt arbete, inklusive skrivande, och vara hemmabunden.


När hon protesterar, "John skrattar åt mig, naturligtvis, men man förväntar sig det i äktenskapet, de gula tapeterna uppsatsämnen. Yellow allpaper Breaking Free: The Ironic Liberation of "Yellow allpaper" Charlotte Perkins Gilmans "The Yellow allpaper" är en kvintessensiell feministisk berättelse, även om den kan tolkas på många nivåer inom den rubriken. Berättaren är gift och har ett barn; hon är alltså engagerad i några av de starkaste dragen i ett patriarkalt samhälle. Däremot avlägsnas hon både fysiskt och andligt från sin stereotypa roll som fru och mor. Berättarens avlägsnande från sin roll är dock påtvingad henne, eller påtvingad henne av hennes till synes välmenande men nedlåtande make.


Därför ifrågasätter berättaren sina egna drömmar och önskningar. Läsaren uppmanas att undersöka vad en kvinnas drömmar och önskningar skulle vara oberoende av sociala normer eller förväntningar. Även om berättaren bryter sig loss från patriarkatet i slutet av berättelsen, gör hon det symboliskt och tragiskt: vilket antyder att det finns få... Arbete Citerat Gilman, Charlotte Perkins. Yellow Wallpaper skildrar att huvudpersonen i berättelsen, Jane, är mentalt störd. På grund av olika faktorer och sociala påfrestningar drabbas Jane av ett mentalt tillstånd som gör att hon tappar förståndet och saknar kontakt med verkligheten. Diagnoserna som kan ställas om Jane från The Yellow Wallpaper är av schizofreni, paranoid typ och bipolär sjukdom typ I.


Schizofreni - Paranoid typ Enligt definitionen i DSM-IV APA består schizofreni av paranoid typ huvudsakligen av vanföreställningar och hallucinationer. Andra symtom som tyder på schizofreni av paranoidtyp är oorganiserat tal, beteende och olämpliga effekter. APA, som namnet antyder, de gula tapeterna uppsatsämnen, denna form av schizofreni är kopplad till överdriven känsla av ångest och förvirring. Patienten känner att allt och alla går emot dem och vill skada dem på ett eller annat sätt, de gula tapeterna uppsatsämnen. Precis som det är karakteristiskt för alla schizofrene patienter, har Jane en sammanslagning.., de gula tapeterna uppsatsämnen. Referenser American Psychiatric Association. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4:e upplagan.


Washington D. Gilman, C. Den gula tapeten. Eftersom berättaren nekas tillgång till världen och det normala uttrycket för sin individualitet, så blir hon en sann fånge i rummet med den gula tapeten. Hennes liv och medvetande blir mer begränsad tills tapeten blir en animerad värld för henne. Det finns också det underförstådda förslaget i denna process av en konflikt mellan den rationella och logiska världen, bestämd och kontrollerad av manligt medvetande, och det mer fantasifulla kvinnliga medvetandet och sensibiliteten. På ett psykologiskt plan vävs strukturen i den rationella manliga världen samman med kvinnornas mentala dominans. Kvinnorna uppger att hon är sjuk och hennes man, de gula tapeterna uppsatsämnen, som är läkare, förklarar att det i huvudsak inte är något fel på henne.


Denna motsättning mellan vad hon känner och hans åsikter lämnar henne i ett förvirrat tillstånd. A som hon uttrycker det, "Om en högt ansedd läkare och ens egen man försäkrar... Verk som citeras www. Ett www. Invalid Women: Figuring Feminine Illness in American Fiction and Culture, Chapel Hill, NC: University of North Carolina Press, jag tycker att det är mönstret som håller henne så stilla Det håller mig tyst varje timme" Hunt, med detta är det tydligt att Gilman ser sig själv som instängd i en mycket störande och instängd värld, en som i slutändan driver henne till vansinne; dessutom är denna mystiska kvinna en symbol för hennes fysiska jag fångad i en labyrint av förvirring och förtvivlan, allt på grund av den "gula tapeten" som klamrar sig fast vid barnkammarens väggar som någon slags fruktansvärd sjukdom.


Till slut plockar berättaren, som blir galen av tapeten i barnkammaren, bort allt och säger till sin man: "Äntligen har jag kommit ut och jag har tagit bort det mesta av papperet, så du kan inte lägga mig tillbaka! Verk som citeras Bauer, Dale. Den gula tapeten: Charlotte Perkins Gilman. New York: Palgrave- Macmillan, Gilman, Charlotte Perkins. Charlotten Den gula tapeten uppsatsämnen Gilman Reader: The Yellow Wallpaper and Other Fiction. New York: Pantheon Books, Charlotte Perkins Gilmans The Yellow Wallpaper: A Sourcebook and Critical. Ändå, i det här fallet, är friheten som författaren talar om inte nödvändigtvis kvinnornas befrielse från det förtryckande manssamhället, utan friheten för varje individ med psykiska problem att ha ett socialt integrerat liv, med liten eller ingen instängdhet som skulle också få de psykiska problemen att utvecklas.


Sammanfattningsvis, även om det kan tyckas att "Den gula tapeten" är en novell skriven med ett feministiskt syfte, är en mer exakt förståelse av situationen att denna skrevs med medicinska syften i åtanke, vilket författaren hävdar senare. Att förstå detta är viktigt eftersom det ger en insikt inte bara i det verkliga ämnet, utan också ger en god förståelse för det feministiska förhållningssättet till text. Även om det inte är en sådan typ av text ger denna analysform nya insikter i den sociala och individuella kamp för frigörelse som kvinnor tog... Bibliografi Gilman, Charlotte. Varför jag skrev "Den gula tapeten".


Making Literature Matter: En antologi för läsare och författare. John Den gula tapeten uppsatsämnen och John Clifford. Boston: Bedford, King, Jeannette; Morris, Pam. On Not Reading Between the Lines: Models of Reading i "The Yellow Wallpaper, Studies in Short Fiction, WinterVol. Verging on the Abyss: The Social Fiction av Kate Chopin och Edith Wharton. New York: Greenwood P, Som texten av Davison bidrar, "med tanke på att berättaren i Gilmans berättelse är en femme couverte som inte har någon juridisk makt över sin egen person - som hennes motsvarigheter av kött och blod vid den tidpunkt då berättelsen var publicerade -- och att hennes man är en läkare vars uttalanden om hans de gula tapeterna uppsatsämnen sjukdom tolereras av ett spektralt men ändå kraftfullt medicinskt institut, det är inte konstigt att hans fru blir allt mer rädd för honom och misstänker honom för att ha konspirerat med sin syster mot henne, de gula tapeterna uppsatsämnen.


I den här berättelsens berättare blir dessa instinkter de gula tapeterna uppsatsämnen gå över till... Verk som citeras Clemens, V. Vad gotiska mardrömmar gör. State University of New York Press. Davison, C. Webbplats för amerikansk litteraturforskning och analys. Vad jag har berättat för dig de gula tapeterna uppsatsämnen bara mina känslor och åsikter, John. Även om jag inte vet exakt vad som lider av din fru, så vet jag - som en kvinnas intuition skulle veta - att din fru inte är glad att vara ensam i rummet varje dag, de gula tapeterna uppsatsämnen, behandlas som en patient med en skrämmande men obestämd sjukdom. Jag ber dig, kära bror, att överväga att ändra den behandlingsform du har gett henne. Jag tror att att låta henne leva det liv hon brukade leva kommer att återställa den energi och lycka som hon hade innan denna olyckliga, obestämda sjukdom tog över henne.


Käre bror, jag kommer att vänta på ditt svar på mitt brev, och jag hoppas att din kärlek till din... Hennes redogörelse för hans fullständiga bortskänkning av hennes uttryckta behov, som han avfärdar utan att tänka efter, liksom hennes beskrivning av hans inställning till att hon engagerar sig i någon form av produktivt arbete eller mentalt stimulerande aktivitet eller sociala relationer av något slag tyder också på att huvudpersonen är , på någon nivå om inte medvetet, medveten om att hennes läkares mans visdom kan saknas med avseende på vad som är rätt och mest fördelaktigt behandlingssätt för hennes depression. För att vara rättvis utbildades läkare på 1800-talet att ignorera många av de symptom som modern medicin nu förknippar med sinnessjukdomar, särskilt när det gäller kvinnor.


Med all sannolikhet, om en manlig patient hade haft identiska symtom, skulle samma läkare ha insett värdet av produktivt arbete, intellektuell stimulans och att uppfylla sociala relationer vid depression. I slutändan innehåller Gilmans romantiska fiktiva berättelse mörka ... Referenser Branden, de gula tapeterna uppsatsämnen, N. Vintage: New York Kasl, C. Det ständiga förtrycket av hennes man att låta henne ströva runt i huset, och hans insisterande på att vila och sova hela dagen, blev katalysatorn för att hon fick vanföreställningar om de invecklade mönstren på den gula tapeten. Hennes dagliga 'fängelse' inne i sovrummet, och ständiga överväganden om var mönstret leder till och vad mönstret är, avslöjade för kvinnan en viktig upptäckt: mönstret i den gula tapeten " är som en kvinna som böjer sig ner och kryper omkring i månskenet , det blir barer!


Jag antar att det är mönstret som håller henne så stilla. Kvinnan blev medveten om att mönstret är en "kvinna" som hon. Faktum är att tapeten fungerade som hennes reflektion av allt som hände... Referenser Gilman, C. E-text av den gula tapeten. James, S. Yellow allpaper" och mental ohälsa i omen Charlotte Perkins Gilmans "The Yellow allpaper" är en viktig novell som fördjupar sig i frågan de gula tapeterna uppsatsämnen mental sjukdom. Den illustrerar hur kvinnor och deras problem trivialiseras, med detta nära relaterat till den roll som kvinnor har i samhället.


Genom berättelsen ser man att kvinnor blir fångar av sin psykiska sjukdom eftersom det medicinska samfundet inte kommer att hjälpa dem. Detta lämnar kvinnor att hantera sina egna problem, en handling som leder till galenskap, de gula tapeterna uppsatsämnen. Genom att berätta den här historien uppmanar Gilman det medicinska samfundet att ta en ny syn på psykisk ohälsa, att ta kvinnor på allvar och att hitta ett genuint sätt att hjälpa kvinnor innan tillståndet förvärras. Detta gör novellen till en utökad metafor för medicinsk diskurs om kvinnor och de gula tapeterna uppsatsämnen sjukdom, som visar både de problem som finns och kräver en lösning på dessa problem. Verk som citeras Crewe, J.





dricksåldern bör sänkas till 18 uppsats



Vilka värderingar och begrepp kommunicerade berättaren genom sitt berättande? Uttrycker berättaren någon preferens för eller medkänsla för en eller flera av karaktärerna? Finns det en förändring i dessa känslor när berättelsen fortskrider? Den gula tapeten och En ros för Emily är två romaner som liknar tonen. Vad har det med kön eller makt att göra kan man undra. Vad tänkte författaren förmedla med sitt uttalande? Är det möjligt att författaren, för vars räkning berättelsen återberättades, var galen? Vad tycker du Mrs. Bli Medlem. Logga in. studieguider lektionsplaner bios uppsatser läxhjälp Blogg Logga in.


Få den gula tapeten från Amazon. Se studiepaketet. Beställ våra lektionsplaner för The Yellow Wallpaper. Lektionskalender. Kapitelsammandrag. Karaktärsbeskrivningar. Objektbeskrivningar. Dagliga lektioner. Roliga aktiviteter. Uppsatsämnen. Korta essäfrågor. Nyckel för korta essäfrågor. Flera val. Flervalsnyckel. Korta svarsfrågor. Nyckel för korta svarsfrågor. När berättarens psykos kommer fram, […]. En handfull användning av korsfarare som kommer fram är att fokusera garneringen som en roll för berättarens inneslutning. Furbish-fundamentet kännetecknas vidare av att namnge berättarens sinne.


i närvaro av ibland, ser badkar-thumper förloppet av kasserade sovrum oroliga dekorera som ett tåg av barer, fängslande formen av en […]. Har du någon gång känt dig fångad i ditt alldeles egna område? Trodde du någonsin att lusten skulle lämna? Tja, berättaren i berättelsen The Yellow Wallpaper trodde aldrig att hennes ångest skulle ta slut. Hon kände sig fångad i sitt alldeles egna utrymme och lutningen verkade aldrig sluta, den fortsatte att nå henne […]. Gilmans novellkaraktäristik och handlingsutveckling, utforskar hennes diagnos och behandling för att uttrycka en kvinnas perspektiv och frustration över epoker rådande definition av könsroller i ett partiskt samhälle där stereotyper likställer kvinnlighet med svaghet.


Skillnaden i intellekt mellan män och kvinnor accepteras i hela samhället, varför kvinnor nekas makten […]. Den gula tapeten är en berättelse om en kvinna som är instängd och tystad. till slut blir hon besegrad när hon till slut ger efter för galenskapen och hittas krypande längs golvet i rummet. Den gula tapeten är gotisk allegorilitteratur av Charlotte Perkins Gilman skriven runt 1800-talet; en period av […]. I The Yellow Wallpaper av Charlotte Perkins Gilman gör de manliga figurerna ett stort inflytande på Jane och hjälper hennes förnuft att försämras till vansinne. Genom hela berättelsen inkluderar Gilman Janes make, John, och uttalar sina åsikter om Jane och hennes ovanliga besatthet av den gula tapeten i Janes journalanteckningar.


Faktum är att John är […]. Den här novellen utspelar sig i Amerika på talet och även om det var sekelskiftet var kvinnors standardrättigheter fortfarande outvecklade. Tidningen representerar också det motstånd hon har mot sin man och så småningom det patriarkala samhälle han symboliserar. Berättaren börjar tillbringa större delen av dagen med att sova så när det är natt kan hon se utvecklingen av tapeten. Varje dag märker hon att nya mönster dyker upp i tapeten och hon kan knappt hålla reda på alla. Hennes hälsa börjar förbättras och hon känner sig lugn. Hon har äntligen något att se fram emot på grund av stimulansen från den gula tapeten.


Hon bestämmer sig för att hålla denna nya besatthet från sin man eftersom hon är rädd att han kan ta den ifrån henne precis hur han tog bort hennes dagbok. Berättaren upptäcker senare att tapeten skakar på natten; Kvinnan hon ser i tapeten. med våld skakar mönstrets staplar när hon försöker klättra igenom. Berättaren börjar undra om det möjligen kan vara mer än bara en kvinna i den gula tapeten. Berättarnas nyfikenhet leder så småningom till att hon hittar en väg ut ur tapeten, symbolisk för berättelsen i berättelsen som slutligen bryter sig loss från samhällets begränsningar. Uppsatsexempel. Uppsatsämnen. De mest populära uppsatsämnena om Den gula tapeten utarbetad av våra experter:. Analys av den gula tapeten Den gula tapeten är en distinkt, fascinerande novell.


Den gula tapeten en feministisk läsning När man ser tillbaka på kvinnors roll i samhället, framställdes kvinnor i slutet av och början av talet vanligtvis som underlägsna och undergivna sina män. Förtryck i den gula tapeten Charlotte Perkin Gilmans novell The Yellow Wallpaper fokuserar på ämnet förtryck av kvinnor i tiden. Könsroller i modern litteratur Romantik i modern litteratur övervakar det typiska Happily ever after och bilden av kärlek som är gjord för att bestå. Den symboliska gula tapeten Vid första anblicken är Gilmans novellDen gula tapeten en mycket märklig historia.


Gul tapet av Charlotte Perkins Gilman Den gula tapeten av Charlotte Perkins Gilman är ett populärt litterärt verk. Gul tapet Janice Haney-Peritz Kvinnor sågs inte tidigare som de ses nu. The Short Story Yellow Wallpaper Novellen The Yellow Wallpaper av Charlotte Perkins Gilman är dagboken om en kvinna som lider av förlossningsdepression efter födseln av sin pojke. The Story the Yellow Wallpaper Historien The Yellow Wallpaper gavs ut under året av Charlotte Perkins Gilman.


Restkuren: den gula tapeten Definition I den gula tapeten ordinerar berättarens make till henne något som kallas gult botemedel, även om denna vilokur inte uttryckligen nämns i den gula tapeten. Sanningen bakom den gula tapeten Charlotte Gilman är säkert undertryckt och berättar sin historia om hur hon gjordes till ett exempel på förtrycket av kvinnor på 1800-talet. The Yellow Wallpaper och Everyday Use The Yellow Wallpaper av Charlotte Perkins Stetson och Everyday Use av Alice Walker är två noveller som berättar om huvudkaraktärernas kamp.

No comments:

Post a Comment